Pakotettu muutos

Elämme tällä hetkellä kivuliaan todeksi lukuisan määrän sananlaskuja ja elämänviisauksia, kuten “Mikään ei ole pysyvää paitsi muutos”. Muutos lähtee liikkeelle monista syistä, ja yhtä monet syyt voivat vaikuttaa sen etenemiseen. Selvää on, että tällä hetkellä koronalla on huomattava vaikutus muutoksen vauhtiin ja suuntaan. Se ei kysele, mihin olemme valmiita.

Markkinoiden toimintatavat muuttuvat. Kansainvälinen kilpailu muuttuu. Asiakaskäyttäytyminen muuttuu. Me itse muutumme. Ja näistä vain viimeiseen pystyt vaikuttamaan nyt ja heti.

Biologiakin tunnistaa täydellisen muodonvaihdoksen ja osittaisen muodonvaihdoksen.

Useimpia meistä lohduttaa, että emme ole tilanteessa yksin. Nopean, pakotetun muutoksen keskellä asioiden etenemistä vauhdittaa se, ettemme joudu selittämään kanssaihmisille tilannetta ihan alusta alkaen. Parhaassa tapauksessa työympäristö ymmärtää, että jokainen yrittää parhaansa ja tukee monelta suunnalta: henkilökohtaisessa kasvussa, kokeilukulttuurissa, etätyövälineissä, tapaamis- ja palaverikäytäntöjen joustossa, uuden oppimisessa, tiimihengen ylläpidossa. 

Kaiken ei aina tarvitse tapahtua kerralla pakotetussakaan muutoksessa. Pienet muutosaskeleet voivat osoittautua yllättävän tehokkaiksi. Niitä voi ottaa välittömästi, ja kun muutat vain muutaman tärkeimmän asian kerrallaan, pystyt arvioimaan juuri siihen toimeen liittyvän muutoksen seuraamukset. 

Myös rutiini tulee avuksemme. Sitä ei kannata vähätellä, vaikka rutiini kuulostaakin tylsältä tehtävältä, joka vie meiltä luovuuden ilon. Rutiineissa on mukana voimaa suoraan mielestämme. Muuttunut rutiini, uusi tapa tehdä jokin totuttu asia, haastaa meidät alkuun. Mitä useammin toistat asian uudella tavalla, sitä automaattisemmaksi se muuttuu. Se ei muuta sinua robotiksi, vaan vapauttaa ajatuksistasi tilaa asioille, joihin sitä enemmän tarvitset.  

Vaikka et olisi halunnut muutosta, tällä haasteella voit vaikuttaa siihen: Tarkastele oman työsi rutiineja. Valitse niistä kaksi hyväksi toteamaasi, ja mieti miten voit vahvistaa niitä. Valitse toiset kaksi, jotka eivät enää kunnolla palvele tämänhetkistä tilannettasi, ja päätä muuttaa niitä. Laadi aikomuksillesi yksityiskohtainen suunnitelma siitä, missä ja milloin aiot ne toteuttaa. Tämä tekee suunnitelmastasi konkreettisemman ja parantaa todennäköisyyttä onnistua uuden rutiinin ottamisessa osaksi arkeasi.

Ja sitten se haastava vaihe. Jatka uusien rutiiniesi toistamista niin, että ne ovat sinulle automaattisia valintoja. Ne tulevat vaikuttamaan myös seuraaviin tietoisiin päätöksiisi. Toistojen jälkeen ruutiineista alkaa tulla vaivattomia. 

Kyllä, muutos voi taas joskus pakottaa tai kannustaa muuttamaan totuttuja rutiineita. Mutta nyt tiedämme miten se tehdään.  

– Sari